Kort om blues

Blues er en sjanger og musikalsk form som stammer fra afrikanske amerikanere (afroamerikanere) i USA rundt slutten av det 19. århundre. Sjangeren utviklet seg fra røtter i afroamerikansk arbeidssanger og europeiskamerikansk folkemusikk. Blues var i all hovedsak arbeidssanger, feltsang, allsang og enkle narrative ballader på rim. Bluesens form, jazz og rock and roll er preget av et call-and-response-mønster (søk opp hvis du ikke kjenner til det), bluesskalaen og spesifikke akkordprogresjoner. Blå toner (eller “bekymrede noter”) er også en viktig del av lyden.

Blues som sjanger er også preget av unike tekster, basslinjer og instrumentering. BluesTidlig tradisjonelle bluesvers besto av en enkelt linje som ble gjentatt fire ganger. Det var bare i de første tiårene av det 20. århundre at den vanligste av dagens strukturer ble standard: det er noe som heter AAB-mønsteret, som består av en linje sunget i løpet av de fire første taktene. Denne gjentas i løpet av de neste fire, og deretter en lengre avsluttende linje over de siste barene. Tidlig blues tok ofte form fra en løs fortelling, ofte knyttet problemene opplevde i afroamerikanske samfunnet.

Mange elementer, for eksempel call-and-response-formatet og bruk av blå toner, kan spores tilbake til musikk av Afrika. Opprinnelsen til blues er også nært knyttet til religiøs musikk av det afroamerikanske samfunnet. Den første opptreden av blues er ofte datert til etter avslutningen av slaveriet. Det er forbundet med det sist innhentede frihet av de tidligere slavene. Kronikører begynte å rapportere om bluesmusikk på begynnelsen av det 20. århundre, og den første utgivelsen av blues var i 1908. Blues har siden utviklet seg fra enslig vokalmusikk og muntlige tradisjoner til et bredt spekter av stiler og sjangere. Blues sine undersjangere inkluderer country blues samt urbane bluesstiler som Chicago-blues. 2. Verdenskrig markerte overgangen fra akustisk til elektrisk blues og progressiv åpning av bluesmusikk til et bredere publikum, spesielt hvite lyttere. På 1960- og 1970-tallet, utviklet det seg en hybridform som kalles bluesrock.